MAGAZIN ORIGINAL

Izdavač: Fondacija „Novak Đoković“

Direktor magazina: Jelena Đoković

Project & Editorial menadžer Originala: Jasmina Stojanović

QZ

EVERYTHING YOU NEED

Play Video

pogledajte naš promo film

KAPSULA KOJA ZNA SVE O VAMA

Za većinu zdravstvenih i estetskih problema naš organizam već ima efikasno rešenje, a zadatak koji nam je namenjen jeste da mu pomognem da ga otkrije. Svima koji to žele, inovativni i hrabri stručnjaci nude mogućnost  da malim promenama u načinu života preduprede ozbiljne situacije, posebno danas kada se spajaju kvantna medicina, tradicionalna znanja i tehnologija

„Industrija u oblasti zdravlja i lepote već godinama pokušava da reši probleme baveći se simptomima i problemima koji su vidljivi, zanemarujući činjenicu da se bolest i procesi starenja događaju mnogo dublje u nama“, kaže Marina Luketina Šunjka, autorka  Quantum Wellness koncepta.

„Najnovija istraživanja bio-regenerativne nauke pokazuju konkretne dokaze da se uzroci gojaznosti, zdravstvenih problema kao i starenje zapravo događaju prvo na ćelijskom nivou i da na tom nivou treba i tražiti rešenja“.

Spremajući svoju doktorsku disertaciju, Marina je imala prilike da se upozna  sa poražavajućim statistikama Švedske zdravstvene organizacije iz 2019. godine koje ukazuju da trećina od ukupnog broja preminulih osoba danas strada od posledica infarkta ili insulta. „Sve je više ljudi koji boluju od posledica toksina i hemikalija koje unose kroz hranu i lekove a ironično je to što se sve više trujemo konzumirajući ono što mislimo da nam pomaže. Mnoge hronične bolesti koje su do skora bile retkost danas poprimaju razmere epidemije zbog čega mnogim zemljama preti bankrotstvo zbog velikih troškova u oblasti zdravstva. Zdravlje je postalo globini problem“, kaže Marina.

„Svakodnevno nam se javljaju osobe kojima treba savet i pomoć kako bi otklonili svoje estetske i zdravstvene probleme. Mnogi od njih su očajni jer su već isprobali desetine dijeta, lekova i tretmana. Na drugoj strani sve je više onih koji se loše osećaju i pored toga što vode računa o zdravlju i ishrani pa se postavlja pitanje kako odabrati optimalan način terapije, ishrane ili tretmana.

Ono što je pomoglo jednima nema efekta kod drugih pa se sa pravom postavlja pitanje kako proceniti i odabrati optimalan lek ili terapiju ili način lečenja za svaku osobu. S druge strane, svakoga dana slušamo kako lekari i medicinsko osoblje sve više odlaze u zemlje koje im nude veće plate, dok se u manjim mestima i selima ordinacije zatvaraju jer u njima nema ko da radi.

Ovo su izazovi za vlade širom sveta i mnoge od njih rešenje pokušavaju da pronađu u digitalizaciji i uvođenju novih tehnologija u zdravstvo.

Tržište medicinskih uređaja procenjuje se na preko 500 milijardi dolara i sve je sviše startapova u ovoj oblasti. Sve ovo je imalo uticaj i na naš rad ali ono što je možda imalo odlučujući posticaj jeste oglas u kojem je X Prize organizacija objavila da želi da uloži 10 miliona dolara u tehnologiju koja će omogućiti da se proizvede uređaj koji će koji će moći da dijagnostikuje i predvidi neke bolesti. Inspiracija za ovaj uređaj je Trikoder uređaj u seriji Zvezdane staze.

U prvom trenutnu bili smo oduševljeni jer neko želi da uloži novac u ono za šta mi već imamo rešenje. Međutim, kada smo pogledali detalje konkursa shvatili smo da je konkurs završen 2016. godine. Ali ova informacija imala je presudan uticaj da nakon dve godine nastane Quantum Zone kapsula“.

Rešenje koje su Marina i njen suprug imali za raspisani konkurs bila je tehnologija i Quantum Zone kapsula, kao i Quantum Wellness koncept, sistem koji će biti u mogućnosti da klijentima ponudi rešenje za uzroke njihovih problema umesto rešavanja posledica. 

„Tržište je preplavljeno ponudama koja nude brza i neverovatna rešenja ali za koja se vrlo brzo ustanovi da izazivaju i veliki broj neželjenih efekata. Sve ove ponude pozivaju se na izjave zadovoljnih korisnika, naučna istraživanja, studije i autoritete, ali sve to još nije garancija da će i vama pomoći. 

U dnevnom izdanju New York Times navodi se da čovek danas za jedan dan sazna više informacija nego što je jedna osoba u sedamnaestom veku saznala za čitav svoj život. Nakon svih godina u kojima smo patili jedući niskokalorične obroke i namirnice bez masnoće, sada u Rojtersu možete da pročitate da je nedavno otkriveno kako transmasne kiseline iz biljnih margarina povećavaju rizik od bolesti srca i raka. Ti istraživači preporučuju da se u ishranu ponovo uvrste neprerađene masti kao što su maslinovo ulje i puter – pa čak i slanina i svinjska mast, pa se mnogi pitaju zašto su se onda patili s margarinom sve ove godine? 

Mnogi se sa pravom pitaju koje će se nove studije pojaviti sutra i kako da razdvoje činjenice od netačnih informacija.

Zahvaljujući tehnologiji koju koristimo sada je zaista moguće dizajnirati zdravlje jer možemo nepogrešivo  proceniti potrebe svake osobe za nutiritijentima i mogućnosti da se one pravilno iskoriste i apsorbuju. Više ne moramo nagađati kako će neka hrana, suplement delovati na naš organizam. 

To se sada može već unapred predvideti i proceniti. Ako budemo uspešni u preventivi, kao rezultat dobijamo dobro zdravlje i štedimo višestruko. Prvo pomažemo svetskim zdravstvenim fondovima jer preveniramo hronične nezarazne bolesti, koje predstavljaju, kako smo već napomenuli 30 odsto uzroka smrtnosti“, kaže Marina. „Nekada davno sam pročitala da je samo besplatan lek, pravi lek i ta rečenica me stalno proganja pa bih volela kad bi budućnosti zdravlja išla u tom pravcu“.

TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

A sve je počelo od Marinine ljubavi prema molekularnoj biologiji i biohemiji gde je uz studije iz oblasti nutricionizma dobila znanje koje danas prestavlja osnov za rad Quantum Zone kapsule. „Osamdesetih, kad sam prvi put na času biohemije videla molekul hemoglobina prvo što sam prokomentarisala bilo je pa ovo je isti molekul hlorofila. U središtu benzenovih prstenova kod hemoglobina je bilo gvožđe a kod hlorofila magnezijum i odmah sam znala da će to biti moja budućnost – veza hrane i zdravlja“. Priča dobija zamajac 2003. godine, kada se Marina i njen suprug prvi put susreću sa tehnologijom koju sada koriste i koja je tada izgledala kao naučna fantastika. „To je bio preokret za mene. Oduševljeno ulazim u svet kvantne medicine i inovativnih bioinformatičkih tehnologija i ne sluteći da ćemo suprug i ja na tom putu nešto inovirati“.

KREIRAJ ONO ŠTO ŽELIŠ DA POSTOJI

„Imajući sve ovo u vidu, želeli smo da napravimo koncept koji će ponuditi odgovore ali i rešenja za zdravstvene probleme. Prvi zadatak bio nam je da pronađemo tehnologiju koja je u mogućnosti da otkrije predispozicije bolesti pre pojave simptoma jer jedino tada možemo govoriti o pravoj prevenciji. Drugi problem koji je bio pred nama je kako pronaći optimalan način da se uočene nepravilnosti otklone bez kontraindikacija koje su često uobičajene sa klasičnim lekovima, tretmanima i terapijama. Treći i možda najteži je bio kako da omogućimo klijentima da i sami mogu proceniti kvalitet i koristi tretmana i programa.

Napravili smo Quantum Zone kapsulu i razvili koncept zahvaljujući timu stručnjaka koji su bili uključeni u njen nastanak, koji je objedinio iskustvo i najsavremeniju tehnologiju kojom je moguće svakoj osobi predložiti zaista personalizovane tretmane i programe ishrane na osnovu precizne procene zdravlja uz mogućnost praćenja i predviđanja rezultata“. Moguće je saznati odgovor na ključna pitanja od kojih zavisi zdravlje i procesi izlečenja: gde postoji problem, šta je njegov uzrok i koji je optimalni način na koji se oni mogu otkloniti.

„Kada smo razmišljali o imenu za našu kapsulu jedna od prvih mogućnosti je bila Health zone međutim, moj suprug je pretražujući internet saznao da nešto slično već postoji. Tada je prvi put saznao za milijardera Ričarda Brensona i njegov koncept Virgin Life Care. U okviru teretana instalirao je Healthzone-kabine za merenje težine, krvnog pritiska i indeksa telesne mase kako bi korisnici mogli pratiti te parametre i ostvare svoje ciljeve u fitnesu. Ovo je bila potvrda – jer ako o ovom razmišlja osoba poput Ričarda Brensona, onda smo na pravom putu”, priča Marina o nastanku Quantum kapsule. “Zahvaljujući njemu počeli smo da razmišljamo da naš koncept usmerimo u oblast wellnesa. Tada smo odlučili da ceo naš koncept nazovemo Quantm Wellness a da kvantna zona bude mesto gde će se sprovoditi sve procedure“.

U prvoj fazi Quantum Wellness concept ima za cilj da stručnjacima iz različitih oblasti omogući da svojim klijentima ponude odgovore na ključna pitanja od kojih zavisi zdravlje i procesi starenja. Gde se problem nalazi, šta je njegov uzrok i koji je optimalni način koji će okloniti uočene nepravilnosti.

U drugoj fazi, autori ovog jedinstvenog koncepta žele da da Quantum Zone kapsula postane sastavni deo svake firme poput sala za sastanke. „Želimo da svima koji razmišljaju da u okviru svoje firme naprave power nap zonu ili prostor za relaksaciju i meditaciju ponudimo nešto mnogo bolje. Mesto gde će pored brze dremke i opuštanja moći sprovode različite energetske tretmane, da dobiju važne informacije o svom zdravlju i da razgovaraju sa stručnjacima različitih profila“, kaže Marina.

Kada pogleda unazad, Marina Luketina Šunjka shvata da se praktično celoga života neprekidno školovala. „Zaključno sa poslednjim, tu su moja dva doktorata koja spremam, jedan iz oblasti preventivne medicine na medicinskom fakultetu u Kragujevcu i na ECPD, fakultetu za mir i razvoj pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija u Beogradu, odsek menadžment u zdravstvu.

Kad sam stekla prve informacije iz molekularne biologije i biohemije, usledilo je pitanje kako uzgojiti organsku hranu, zbog čega sam završila poljoprivredni fakultet. Tražeći odgovor na pitanje, kako pomoći  gojaznima, kako napraviti plan ishrane ljudima sa zdravstvenim problemima, dovodi me na studije nutricionizma i dijetetike. U dalje istraživanje nas vodi put ka Kijevu kolevci kvantne medicine, gde čitava priča svemu daje poseban zamajac. Gde shvatate da može postojati i ova i ona dijeta, možete nazivati sve ovim ili onim imenima, ali mi smo svi individue i ne možemo se ponašati ni živeti ni po kakvom šablonu ili obrazcu, već samo onako kako traži naš system i naše ćelije, gde učite čitati sopstvene bioinformacione sisteme. Dalje smo shvatili da ovo može naći odlično mesto u wellness industriji, jer tamo dolaze ljudi koji su već doneli odluku da menjaju kvalitet života, a uz pomoć Quantne zone mogu nepogrešivo znati kako“.

Uređaji za funkcionalnu procenu organizma u mogućnosti su da otkriju promene na energetskom i funkcionalnom nivou, nepravilnosti koje još nisu morfološki vidljive i kada simptomi još nisu prisutni, čime se stiče mnogo bolja slika o predispozicijama razvoja fizičkih oboljenja. 

„Quantum Wellness concept nije namenjen lečenju već prevenciji. Iako se tehnologija bazira na najnovijim naučnim dostignućima u oblasti biofizike, bioinformatike i može zaista mnogo da pomogne, Quantum kapsula nije zamena za oficijalne metode dijagnostike i terapije.

 Jednostavno rečeno, ovom tehnologijom možemo saznati sve ono što nismo u stanju da saznamo metodama poput ultrazvuka, rentgena, magnetne rezonance i slično. Ali treba znati i da na ovaj način nećemo saznati informacije koje možemo dobiti putem nabrojanih metoda. 

Zato je sinergija ova dva pristupa idealno rešenje i za pacijente i za lekare. Korisnik našeg „know how“ može saznati biološku starosti svog organizma, da li smo iznutra mlađi ili stariji, možemo saznati sve o funkciji naših organa, kao predispozicije za razvoj bolesti i nekoliko godine pre pojave simptoma, (zbog čega je upravo i odlična za zdrave ljude i oblast preventive) kao i kako da poboljšamo i unapredimo zdravlje, što je u suštini i najvažnije“, ističe Marina Luketina Šunjka, autorka ovog koncpta.

UZMITE ZDRAVLJE U SVOJE RUKE

Moto je tima čija je želja da Quantum Wellness koncept bude prepoznat i prihvaćen od ljudi:

Koji žele da preduprede moguće estetske i zdravstvene probleme umesto da traže način da brzo otklone simptome.

Koji su svesni da je naš organizam u mogućnosti da otkloni ili popravi bilo koji estetskih ili zdravstveni problem i da bi zadatak lekara ili terapeuta trebalo da pomogne organizmu da aktivira njegove isceliteljske sposobnost.

Da umesto u bolnice ljudi idu u inovativne wellness i spa centre u kojima će se lekari baviti pronalaženjem i otklanjanjem predispozicija bolesti umesto lečenjem. Centar u kojem će lekari biti donositi odluke na osnovu svoje savesti i uverenja umesto da primenjujuju već unapred napisane protokole.

„Naučili ste mnogo teže stvari“, kaže Marina. „Da hodate, govorite, pišete…Zdraviji život je samo još jedna nova veština a tehnologija koju Quantum Wellness koristi je alat koji će vam pomoći da odaberete ono što je vašem organizmu zaista potrebno“.

MAGAZIN ORIGINAL

Jasmina Stojanović

Septembar 2019