Kao što  postepeno starimo, tako i  bolest ne nastaje odjednom. Bolest  se postepeno razvija, iscrpljuje organizam a da nismo ni svesni opasnosti i kojima smo izloženi. Vaš organizam je godinama svakodnevno brinuo o vašem izgledu i zdravlju. Svaki organ ima svoju ulogu i dokle god on funkcioniše dobro bićete zdravi. Onog trenutka kada on to više nije u stanju morate mu pomoći. Moramo se još jednom podsetiti značaja energije i da  funkcijonisanje složenog organizma nije moguće ukoliko ćelija ne proizvede više energije nego što joj  je potrebno za prostu reprodukciju i sopstveno održavanje. 

Sve na ovoj planeti, sve što vidimo I osećamo sastoji se od energije. Ljudsko zdravlje zavisi od nivoa energija I kako ona teče kroz naš organizam. Kada bio-energetski i informacioni sistem unutar našeg organizma funkcioniše na uravnotežen I prirodan način I zdravlje biće zadovoljavajuće.

Energiju u ćelijama stvaraju mitohondrije (energetske baterije) koristeći kiseonik za razbijanje molekula glukoze. Ukoliko iz nekog razloga neka ćelija ne dobija dovoljnu količinu kiseonika a pri tom se i dobro ne hrani, ona nije u stanju da proizvede neophodan višak energija i ona ili propada ili počinje da koristi mehanizam ishrane putem fermentacije. Upravo na ovaj način funkcioniše kancerogena ćelija što je otkrio  Otto Heinrich Warburg  a zašto je dobio Nobelovu nagradu.

Optimalna energija organa i organizma u celini  daje vašem telu mogućnost da otkloni oštećenja   i ” popravi” ga. Dostignuća iz oblasti kvantne medicine pokazala su da je zdravlje direktno zavisi od frekvencije i potencijala vaše ćelije.  Zdravo telo u celini vibrira izmedju  60 – 70 MHz a potencijal ćelije izmedju – 70 do – 80 mili Ampera. Ako frekvencija padne na 59/58 MHz možete se prehladiti, a ako frekvencija nastavi da opada možete doživjeti i veće probleme zdravlja. Isti je slučaj i sa elktro potencijalom ćeliske membrane. Pad na 60 mV već ukazuje na problem a ispod 30mV ćelija gubi mehanizam “apotoze” i počinje da se nekontrolisano deli i umnožava što je prvi stadium kancerogenih promena i kranji trenutak da počnete razmišlati ozbiljno o svom zdravlju i životu. Ukoliko vam se čini da je ovakav način razmišljanja logičan a želite više informacija možete nas kontaktirati i zakazati besplatne konsultacije.

Svaka vaša čakra ima jedinstvenu “sposobnost” da kontroliše odredjeni aspekt vašeg života. Ukoliko imate problem sa nekim oblikom fizičke ili mentalne prirode, nemogućnost ostvarenja u nekoj sveri života (ljubav,posao,umetnost) postoji velika verovatnoća da je neka od vaših čakri slaba.

Čakre su odraz vašeg zdravlja ali isto tako utiču na vaša uverenja, stavove, sigunost I istrajnost. Čakre odredjuju vašu karijeru, novac, razmišljanje I osećaj pripadnosti. Čakre utiču na seksualnost I zadužene su za ljubav, odnose I samopoštovanje, intuiciju I pravo glasa kao I veza sa božanskim svetom.

Čakre su centri enegije u telu. Svaka čakra reguliše odredjenu oblast našeg života. Kada smo zdravi životna energija teče slobodno kroz telo I čakre. Medjutim usled stresa, funkcionalnog poremećaja u radu nekog organa ili emocionalne traume može biti blokiran protok energije što se ispoljava na čakrama.

Problem u jednom organu odraziće se na sve organe ne samo u jendoj čakri već I u nekoj drugoj u zavisnosti koji organ ne funkcioniše dobro. Zamislite da energija kroz naše telo teče kao reka. Ukoloko neko stablo padne I prepreči normalan tok u dolu iza stabla ili prepreke nastupiće suša. Ukoliko ustanovimo gde je lociran problem I pročistimo tok odmah će nastupiti olakšanje a verovatno I regulisanja ostalih funkcija.

.

Da li postoje čakre?

Preuzeto sa http://wannabemagazine.com/cakre-za-pocetnike-2-deo/

Čitavi sistemi dijagnostike, energetskih tretmana i lečenja već stotinama godina zasnivaju se na radu čakri. Ali, mi želimo naučne dokaze. Merenje instrumentima. A da li je nauka izmislila tako osetljive instrumente? Oni koji misle da nije, varaju se.

Prvobitna Kirlijanova fotografija, koja je prikazivala energetsko polje oko čoveka, prerasla je u kameru zasnovanu na Teslinim kalemovima, smislio engleski naučnik – istražujte sami ako vas zanimaju dokazi i obilje informacija.

Na snimcima sa ove kamere mogu se videti i energetski centri, čakre. A ako vas ne mrzi da upoređujete crteže rasporeda čakri i žlezda sa unutrašnjim lučenjem, videćete da se podudaraju. Žlezda ima malo više, ali su grupisane tako da pripadaju određenim energetskim centrima. Joga i razne druge drevne i novije tehnike samospoznaje i samopercepcije uče vas da opažate stanje svojih unutrašnjih organa, kao i svoje energetske tokove i čakre – da osećate i doživljavate svoje telo i svoje biće kao jedinstvenu celinu, povezanu sa svim ostalim pojavnim oblicima života i energije.

Za one kojima ni ovo nije dovoljno predlažemo da se upoznaju sa istraživanjima koje je sproveo dr. Fol još pedesetih godina dvadesetog veka. Više…

Dakle, ne radi se o tome da treba da verujete da čakrepostoje. Sistemu znanja i prakse koji barata energijama i poznaje čakre nije potrebna vaša vera, niti je potrebna vama da biste se uverili da postoje realnosti van naše svakodnevice, svačijoj percepciji dostupne.

Tamo gde postoji znanje i praksa, potrebno je učenje i obučavanje, a ne vera. A najbolje je uveriti se na ličnom primeru. Ako su vam energetski tretmani pomogli, recimo, da zatrudnite i rodite zdravo dete sa samo jednim jajnikom, a vi ste pritom medicinski radnik, hoćete li dovoditi u pitanje praksu i znanje koji su vam pomogli?

Čakre za početnike

“Ako neki problem ima rešenje, onda nema potrebe da se brinete. Ako neki problem nema rešenje, onda nema razloga da se brinete” – Dalaj Lama (Dalai Lama).

Obožavam ove istočnjačke mudrosti. Tako su jednostavne i pune smisla, ali opet, ja ne umem da ih primenim u životu. Ako vam se često dešava da ponavljate iste greške, razočarani ste u odnosima sa drugima ili ne možete da rešite neke “večite” probleme, možda ovo može da vam pomogne.

Verovatno ste do sada imali prilike da čujete za postojanje energetskih centara koji se nazivaju čakre. Svaka od njih zadužena je za određeni segment našeg života. Ukoliko neka od njih nije otvorena ili ne funkcioniše kako bi trebalo, mi se suočavamo sa različitim problemima. Ako želite, ovdemožete da proverite funkcionalnost vaših čakri.

Sedam osnovnih čakri

clip_image001Prva ili osnovna čakra (muladharana sanskritu) predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom. Ona nam stvara osećaj sigurnosti, povezanosti i pripadanja okruženju u kojem se nalazimo. Sve što je povezano sa novcem, nikada ga nemate dovoljno, imate dugove, nesigurna finansijska situacija, sve su posledice prve čakre. Ne osećate se zadovoljno u svom telu, stalno pokušavate sa dijetama koje ne funkcionišu, nepravilan vam je odnos u ishrani. Ako je zatvorena, ona stvara konfliktne porodične situacije, nerazumevanje, opterećenost porodičnim očekivanjima i načinom razmišljanja, gubitak osećaja individualnosti.

Prva čakra je energija crvene boje, loptasto raspoređena u osnovi vaše kičme. Njen element je zemlja i ona predstavlja naš osećaj sigurne stabilnosti. Da biste probudili njene vibracije, unesite što više crvene boje u vašu svakodnevicu. Iskoristite ovo lepo vreme i idite u prirodu. Sedite na zemlju, izujte se i bosim nogama igrajte se po travi. Možete da ustanete i da skakućete ako vam to prija. Ovo će oživeti vašu vezu sa zemljom i pokrenuti energiju prve čakre. Trčanje, igranje sa decom, takmičarski sportovi i joga veoma su dobri za rad ove čakre. Koristite što više svoja čula. Ako nemate kod kuće, možete da odete na pijacu i mirišite cveće ili začinske biljke u saksiji, što je veoma dobro za ovu čakru. Sve što vas inspiriše da budete u direktnom kontaktu sa prirodom koristiće vam. Radite to što češće, opustite se i uživajte.

 

clip_image002Druga ili sakralna čakra (svadistanana sanskritu) predstavlja našu sposobnost da uživamo u materijalnim stvarima. Ako želite dobar seks i da u potpunosti uživate u njemu, onda se posvetite ovoj čakri.

Ovo je mesto našeg uživanja u hrani i piću, želje da sebi ugađamo u stvarima koje volimo i da se osećamo posebnima. Ukoliko ova čakra nije potpuno otvorena, mogu se razviti zavisnosti od hrane, alkohola, droge, seksa. Možda vam se dešava da se osećate nevoljeno, kažnjavate sebe ako stvari ne idu kako ste planirali, imate utisak da niste seksualno privlačni, da ne zaslužujete da budete srećni. Sve ovo su posledice zatvorene druge čakre.

Ako želite da slobodno uživate u životu, ne vezujući sebe za osećaj zadovoljstva od materijalnih stvari, onda vam je potrebna jaka i otvorena druga čakra.

Ova čakra je u obliku narandžastog diska postavljenog u predelu pupka. Njen elemet je voda i ona predstavlja vašu protočnost. Zato je najbolja vežba za ovu čakru istezanje. Nikada sebe nemojte forsirati da se istegnete više nego što vaše telo želi u tom trenutku, ovo može samo da vam šteti. Plivanje, masaže, duga tuširanja toplom vodom, vožnja bicikla pored reke, spavanje posle podne, spremanje hrane koju volite, i naravno, tantrički seks veoma su dobri za ojačavanje druge čakre.

 

clip_image003Treća čakra, solarni pleksus (solar plexusmanipurana sanskritu) energija je koja definiše vaš odnos sa sobom, vaše lične moći i vrednosti, samopouzdanje, vašu sliku o sebi. Najbolji primer zdrave treće čakre jeste Donald Tramp (Donald Trump). Ako uvek verujete da možete da ostvarite to što želite, na način koji vama odgovara, onda je vaša treća čakra zdrava i otvorena. Međutim, ako sebe doživljavate kao žrtvu prisiljenu da se uklapa u okvire koje drugi definišu, onda vam je ova čakra jako slaba. U ovakvim situacijama ljudi često svoju energiju nesvesno ustupaju drugima da odlučuju umesto njih. Ovo su situacije kada prihvatate druge ljude kao autoritete. Ako vam je važno šta drugi misle o vama, plašite se da rizikujete, sumnjate u sebe, vezani ste za dramatične situacije, lako se uvredite, imate stalni mentalni sukob sa sobom, onda vam je treća čakra zatvorena. Nervoze koje dolaze usled bolova u stomaku, u predelu želuca, nastaju zbog nedostatka energije u ovoj čakri i njenog zatvaranja.

Treća čakra je u obliku usijanog žutog Sunca, smeštena ispod grudnog koša u predelu želuca. Nošenje garderobe u žutoj boji ili posmatranje predmeta ove boje ojačaće ovu čakru. Uzmite kockice leda i bacajte ih svom snagom na neku čvrstu površinu ili vičite glasno, što glasnije možete. Ako je ovo malo neprimereno za vas, onda možete da uzmete papirne kese ili kutije i da ih pocepate. Na ovaj način se oslobađa tenzija u solarnom pleksusu. Element ove čakre jeste vatra. Ako imate prilike da planinarite i kampujete negde gde ćete moći da zapalite vatru, to je fantastično za otvaranje treće čakre. Ležanje na suncu pomaže da otvorite ovu čakru. Mirno sedite i sunčajte se, dišite opušteno u istom ritmu. Postavljajte sebi izazove kao što je, na primer, trčanje maratona. Osetite moć koju imate u sebi savlađujući određene prepreke. Pokažite sebi da možete da uradite komplikovane, teške stvari. Prestanite da pričate o svojim teškoćama i doživite ih kao izazove koje želite da prevaziđete.

Prve tri čakre u vezi su sa našim odnosom prema materijalnom svetu. Čakre su veoma dinamični sistemi koji se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od situacija kroz koje prolazimo u toku dana. Zbog toga je dobro što češće raditi vežbe koje im pomažu da ostanu otvorene.

 

clip_image004Četvrta ili čakra srca (Anahata na sanskritu) jeste vaše energetsko srce. Ovo je centar iz kojeg vi dajete i primate ljubav, razumevanje, prihvatanje, opraštanje. Za razliku od prethodne tri čakre koje su u vezi za našim fizičkim postojanjem, u četvrtoj započinje ispoljavanje naše duhovnosti. Ako želite da proverite u kakvom stanju je vaša četvrta čakra zapitajte se kakva su vaša osećanja prema drugima i da li verujete da vi jeste vredni voljenja takvi kakvi ste sada. Kažu da je ovo mesto gde se naše želje, kada ih iskreno poželimo, ostvaruju. Ako ste razočarani u ljubav, imate problem da se oslobodite vezanosti za neprijatna emotivna iskustva, ne verujete da ste vredni voljenja, ljubomorni ste na druge i zavidite im, onda vam je ova čakra zatvorena. Zbog ovog možete da se plašite emotivnog vezivanja ili da mislite da treba drugima da udovoljavate ne bi li vas voleli. Jako je važno da vam je ova čakra otvorena ako želite da imate srećan i zdrav odnos prema sebi i drugima. Ovo je mesto gde možete da prevaziđete sva svoja očekivanja i vezanost za ego. Kažu da kao što sunce otklanja tamu, tako i ljubav otklanja ego.

Ova čakra je zelene boje i smeštena je na sredini grudi u nivou srca. Njen elemet je vazduh. Ako želite da ojačate svoju čakru srca masirajte ruke, recite sebi volim te dok stojite ispred ogledala, podelite sa ljudima ono što volite, može to da bude parče kolača ili nešto drugo, vi osmislite. Uzmite svoje fotografije kada ste bili mlađi i trudite se da ih gledate sa ljubavlju i saosećanjem.

 

clip_image005Peta ili čakra grla (Višudi na sanskritu) je centar komunikacije i kreativnog stvaranja. Vaša sposobnost i sloboda da sebe verbalno izrazite. Kada smo deca nemamo problem da glasno i jasno kažemo šta mislimo, ali kada odrastemo iz različitih razloga počinjemo da prećutkujemo svoju istinu. To se dešava zbog blokada koje različitim verovanjima pravimo u ovom centru. Da li vam se dešava da se gušite svojim rečima, da imate problem da kažete ono što želite? Za dobru komunikaciju nije samo važno da govorite svoju istinu nego i da imate sposobnost da slušate svog sagovornika. Pričanje u nedogled, a da pri tome ništa ne kažete kao i pribegavanje lažima posledica su blokirane pete čakre. Ako imate problema sa grlom, suv kašalj, štitna žlezda vam ne funkcioniše kako treba ili imate napade panike, to su znaci da vaša čakra nema dovoljno energije i da je zatvorena.

Peta čakra je svetloplava energija loptasto smeštena u vašem grlu. Njen element je zvuk. Veoma funkcionalan način da je ojačate jeste da pevate glasno. Nađite neku svoju omiljenu pesmu i svako jutro kada se probudite glasno i slobodno pevajte. Druga dobra vežba jeste da dominantnom rukom napišete pismo u kojem se obraćate sebi kao detetu. Napišite ono što iz ove perspektive mislite o sebi tada u odnosu na način komuniciranja. Pokušajte sada da svojom nedominantnom rukom odgovorite što iskrenije možete iz ugla deteta u vama. Možda vam ovo izgleda naivno, ali verujte mi ima svoj smisao.

 

clip_image006Šesta čakra, treće oko (Bindu Visarga na sanskritu) je centar vaše intuicije koja vam omogućava da shvatite dublji smisao svega što vam se dešava. Ako imate strah od budućnosti, pitate se koji je smisao vašeg postojanja, imate negativne misli ili sumnjate u svoje odluke onda vam je ovaj centar zatvoren. Lakše vam je da verujete drugima nego sebi, stalno nešto radite i ne možete mirno da sedite, lako gubite koncentraciju. Sve se ovo dešava kada vam šesta čakra nije otvorena.

Treće oko je energetski centar indigo (tamnoplave) boje smešten između obrva u produžetku kičme. Njegov element jeste svetlost što simbolično i predstavlja njegovu funkciju u našem telu. Ako želite da otvorite ovaj energetski centar onda možete da sednete udobno, zatvorite oči i polako dišete. Kada udahnete, zatvorenim očima pogledajte vertikalno na gore, izdahnite i vratite oči u početni položaj. Ponovo udahnite i pogledajte u desnu stranu, izdahnite i vratite oči kao na početku. Na ovaj način nastavite da pomerate oči u pravcu kazaljke na satu. Ako vam je ovo naporno možete u toku dana kada se setite da zatvorite oči i gledate između obrva nekoliko trenutaka. Generalno vežbe za oči su jako dobre za ojačavanje šeste čakre. Crtanje, slikanje, terapija bojama i posmatranje izlaska i zalaska sunca veoma su efektni za ojačavanje ovog centra.

 

clip_image007Sedma čakra, kruna (Sahasrara na sanskritu) je centar naše duhovnosti i sposobnosti da svet doživimo kao energetski sistem. U njenoj osnovi se nalazi naša duhovna komunikacija sa svetom koji nas okružuje. Ako imate problem da poverujete u nešto što je iznad i sveobuhvatnije od našeg fizičkog postojanja, onda vam je ovaj centar zatvoren. Za razliku od ostalih čakri ovaj energetski centar je malo teže objasniti. On je potpuno vezan za apstraktnu, energetsku dimenziju našeg postojanja i čulno ga je teško predstaviti. Nedostatak vere, negativno rasuđivanje, slabo samopouzdanje, činjenica da se osećate nezaštićeno i da se brzo uvredite samo su neke od posledica zatvorene sedme čakre. Ukoliko nemate osećaj pripadanja nečem većem i važnijem od vas samih onda je jako teško razumeti ovu čakru.

Sedma čakra se nalazi na temenu i predstavlja se ljubičastom svetlošću koja ima oblik krune. Njen element jesu misli i ona se tako i ispoljava. Ukoliko su vaše misli pozitivne i okrenute ka vašoj duhovnosti, istini, višem obliku postojanja onda je vibracija ove čakre jaka.

Ako niste sigurni koji je smisao vašeg postojanja, šta je to što bi trebalo da uradite u toku ovog života ovo je jako dobra vežba. Uzmite parče papira i razmišljajte o tome šta vi mislite da je suština vašeg postojanja. Mehanički zapisujte sve što vam padne na pamet. Ova vežba će vam pomoći da ojačate vašu sedmu čakru. Verovatno će tu biti dosta nebitnih stvari, ali i nešto što će vam dati pravac za dalje razmišljanje.

Kada se malo bolje upoznate sa ovim energetskim centrima razumećete kako vaše telo funkcioniše i biće vam lakše da promenite određena ponašanja koja vas zaustavljaju da budete srećni i zadovoljni.

Na koji način možemo povratiti funkciju I energiju čakir?

Čakre mogu imati višak I manjak energije. Mogu biti “začepljene” sa energijom iz prošlosti, emocionalnim ili fizičkim traumama. Kada su nam misli negativne, kada osećamo bes, tugu, ogorčenost, napetost pravimo blokade I umanjujemo funkciju čakri.

Da biste utvrdili u kakvom su stanju I odnosu vaše čakre I eventualno funkcionalni problem organa u okviru čakri kotaktirajte centar Life 4 You. Aanaliza traje desetak minuta I potpuno je bezbolna I bilo kakvih kontraindikacija.

“Naše vreme je ograničeno zato nemojte da ga trošite na življenje tuđih ideja. Najvažnije je da imate hrabrosti da pratite svoje srce i intuiciju.” – Stiv Džobs (Steve Jobs)